BOSWELLIA SERRATA MEMBANTU MENGURANGKAN SAKIT LUTUT!




Macam yang El cerita sebelum ni, zaman dulu dulu mana ada ‘pain killers’ atau ubat tahan sakit jadinya masa zaman tu , sumber bahan semulajadi la yang digunakan untuk kurangkan sakit dan antaranya adalah Boswellia Serrata ni tadi.

Kalau cakap pasal kajian memang banyak tapi impact dia clinically masih vary almaklulah ianya bukan sejenis ubatan modern tapi more or traditional medicine.

Basically based on research it can be concluded yang Boswellia Serrata ni ada banyak sangat kegunaan especially melibatkan 4 kondisi ni;

 ✅ Osteoarthirits
 ✅ Rheumatoid arthritis
 ✅ Asthma
 ✅ Inflammatory Bowel Diseases

Basically dia membantu mengurangkan keradangan, that’s why apa apa kondisi yang melibatkan keradangan ia boleh memberi manfaat secara tidak lansung. 

Tapi my main point for today nak cerita macam mana Boswellia Serrata ni digunakan untuk kondisi yang melibatkan sensori ‘SAKIT’.

Kesakitan ni kita akan rasa usually bila berlaku keradangan , senang cerita tak boleh dipisahkan. Bila bercerita pasal sakit lutut ni memang common la berlaku keradangan bahagian sendi pada lutut. 

It is wear and tear, yang bermaksud tak lah hilang sepenuhnya sakit ni. Tapi kesakitan yang kita tak manage elok elok would lead to a lot of other problems termasuk depression, stress dan sebagainya.

Sakit kalua biasa biasa on off takpe, tapi kalau melibatkan sakit yang terlalu kronik, it is not as simply as; 

“ alaahhhh tahan lah sikittt, sado sikitt”

No! No! No!

Not as simple as that, sebab tu kalau korang tengok orang berusia yang hidap sakit lutut macam macam la diorang cuba untuk kurangkan sakit. Tidak kurang jugak yang sampai ambil daily pain killer just to be free from the feeling of pain.

Ubat tahan sakit semestinya mujarablah bab kurangkan sakit, dah memang itu fungsi dia but the hard truth it share fair list of side effects especially bila di ambil secara berlebihan atau tanpa pemantauan ahli kesihata seperti ahli farmasi dan doctor.

Antara kesan sampingan awal yang paling ketara adalah pedih pada bahagian perut atau gastritis.
That’s why sekarang kalau korang tengok ubat tahan sakit pun dah macam macam formula in kapsul sebagainya untuk reduce kesan sampingan pada perut.

Untuk jarang ambil ubat tahan sakit, maybe tak la rasa perkara ni penting tapi those yang in kronik pain ni memang perlu take into consideration bab pedih perut ni.





So dekat sini El share satu pembacaan mengenai Boswellia Serrata yang dikaji kesannya ke atas mereka yang mempunyai OSTEOARTHRITIS.

Secara ringkasnya kajian ni nak lihat sama ada wujud atau tak pengurangan sakit lutut pada orang yang ada osteoarthritis ni tadi selepas ambil 340mg Boswellia Serrata selama 3 bulan.

So rumusan yang didapati selepas 3 bulan pengambilan Boswellia Serrata sebanyak 340mg ni didapati;

🗣TERDAPAT PENURUNAN PADA WOMAC PAIN SCORE
Womac Pain Score ni macam ‘tools’ untuk ukur atau measure dan assess tahap kesakitan yang melibatkan kesakitan, kekejangan otot dan fungsi fizikal pesakit ni tadi. Alhamdulillah memang yang ambil Boswellia Serrata ni diorang dapati terdapat penurunan kepada pain score, maksudnya sakit dah semakin boleh tolerate.

🗣PENINGKATAN PHYSICIAN’S GLOBAL PAIN ASSESSMENT SCALE
Basically pain scale ni di antara 0-10 yang mana, 0 tu paling sakit, 10 tu tak sakit, and yes konsisten memang those on Boswellia di dapati ianya meningkat.

🗣JARAK PERGERAKAN SELAMA 6 MIN BERTAMBAH. 
Kalau sebelum ni pergerakan sedikit terbatas akibat sakit, selepas 3 bulan dan semakin baik.

🗣VAS PAIN SCALE MENURUN. 
VAS pain scale ni basically pain monitoring tools jugak bezanya dia terbalik dengan Global Pain Assessment Scale, 1 maksudnya tak sakit, 10 maksudnya sakit.

🗣PENINGKATAN QUALITY OF LIFE.
Bila dah semua pain scale tunjuk improvement and dah tak sakit, semestinyalah kualiti hidup pun meningkat. Sebab sakit ni antara yang buat pergerakan kita terbatas juga.

🗣X RAY MENUNJUKKAN RUANG ANTARA TULANG LUTUT MAKIN BERTAMBAH.




Yang ni tak clear macam mana Boswellia membantu tapi diorang dapati jarak antara tulang bertambah, maka geseran tak berlaku means reduce inflammatory atau radang berkurang, means tak la sakit.

🗣hc-CRP MENURUN
CRP ni sebenarnya indicator yang tunjukkan ada radang tak terjada dalam badan. After 3 bulan didapati paras hc-CRP ni berkurang, means radang mereka berkurang.

Last but not least, semasa study ni pun dia monitor safety profile Boswellia Serrata ni, and so far tiada kesan sampingan yang ketara lah diorang dapati.

So means memang it does help untuk kurangkan sakit dan radang pada sendiri especially in those yang ada arthritis.

Amazing kan, how sebenarnya Allah dah hadirkan pelbagai sumber penawar untuk kita pilih. Orang zaman dulu ini lah yang diorang gunakan masa zaman perubatan ayuverda dulu.

Orang dulu dulu, kena cari pokok, now sumber perubatan tradisional pun dah di modenkan and now kalau nak manfaat boswellia serrata tak cari pokok dah, cari je supplements yang contains this ingredients. Cuma pastikan korang dapatkan dari sumber yang memang di percayai dan di approve by KKM proses untuk register tu. 




Setiap caplet dalam Pain Relief Caplet from Shaklee membekalkan 360mg++ Boswellia Serrata selain safflower. Hanya ambil 1 kaplet, 3 kali sehari dengan makanan.

Sebarang pertanyaan lanjut boleh klik link dibawah and I am more than happy to assist you;

http://elyanayazmin.wasap.my
http://elyanayazmin.wasap.my
http://elyanayazmin.wasap.my

Atau lawati website kami;
www.elyanayazmin.com

#PainReliefCaplet #Sakit #Pain #Arthritis #SakitLutut

Comments

Popular Posts